This biography is also available in English and Esperanto

Anneke Buys

Anneke Buys wordt geboren in 1945 in Leiden en begint als tiener gedichten te schrijven, en sieraden en figuren te maken uit klei, steen en stukjes hout. Daar stopt ze mee als ze gaat werken, eerst bij de PTT als loketbeambte en later als au pair in Duitsland.

Sinds 1983 schrijft Anneke weer gedichten, maar ook artikelen en boekbesprekingen in het Nederlands, Engels en Esperanto. De gedichten rijmen gewoonlijk niet en gaan zowel over de wereld om haar heen als die binnenin haar. In eigen beheer komen een aantal bundels uit: Groei in millimeters (1984) Breuklijnen (1985) en Droomwereld (1993). De bundel in het Esperanto Reve kaj reale verschijnt bij Impeto in Moskou (2006).

In de loop der jaren wint Anneke een aantal poëzieprijzen, waaronder tweemaal die voor het beste Apeldoornse gedicht in de zomerwedstrijd van Markant (2001 en 2003). In 1988 neemt ze deel aan het Aziatisch poëzie congres in Taichung, Taiwan en verblijft na afloop daarvan twee weken als gast van de Bahá’í Gemeenschap in diverse steden.

In 2005 wordt Anneke uitgenodigd voor het internationaal poëziefestival in Kaohsiung, Taiwan; na afloop is ze te gast bij Bahá’ís en esperantisten in Zuid-Taiwan die haar veel van hun land lieten zien. Zo leert Anneke ook Ruba-Ruba kennen, een vrouw van het Rukai volk die haar uitnodigt in haar traditionele stenen woning te komen logeren. Dat doet ze in 2007, tijdens een verblijf van vier weken in Taiwan, hoofdzakelijk bij esperantisten in diverse steden.

Sinds de zomer van 1986 is Anneke penningmeester van BAFA (Bahá’í Association for Arts) waarvan ze mede-oprichter is. In december 2003 neemt ze deel aan de Bahá’í-Winteracademie in De Poort in Groesbeek, waar in drie dagen een speksteenbeeld ‘ontstaat’ en ze meteen verkocht is: wat een heerlijk materiaal om mee te werken! Sindsdien heeft Anneke een aantal 6-weekse cursussen gevolgd in buurthuizen en vanaf najaar 2006 is ze lid van kunstlokaal De Pretentielozen, een vereniging die atelierruimte heeft in een oude school. De leden kunnen er schilderen, beeldhouwen of boetseren; Anneke werkt daar een morgen in de week en ze leert veel van zowel de begeleider als de andere beeldhouwers en houtsnijders.

Anneke maakt voornamelijk organische vormen, dierfiguren en hangertjes. Deze zijn vaak klein genoeg om bijvoorbeeld ook in poppenhuizen te gebruiken.

Anneke is heel benieuwd naar wat er nog allemaal gaat gebeuren op het creatieve vlak en op het gebied van Reiki dat zij sinds 2000 beoefent en waarvoor ze nu jaarlijks met een uitzending van Reiki Wereldwijd naar Bosnië gaat.